Brwk logo Brandweerkunde TS

Register Brandweerkundige RBK

advies

De register brandweerkundige

 

Het hoe en het waarom? Meestal wordt de brandweerofficier gezien als de drager van brandweerkundige kennis, dit is ook vaak correct zij het doch dat er een aantal kanttekeningen bij te plaatsen zijn. Een van deze kanttekeningen is dat de ervaren brandmeester soms een vergelijkbaar of hoger brandweerkundig kennisniveau heeft. Hoe kan dit? Het is grotendeels te verklaren uit de manier waarop de opleiding van een brandweerofficier tot stand komt.

 

De brandweer officiers opleidingen in Nederland zijn via 2 wegen te volgen. 1e via Bottom-up. 2e via zij-instroom. De 1e route is gebaseerd op het model men begint als brandwacht en men groeit via de hoofdbrandwacht, onderbrandmeester, brandmeester, door naar de rang van Adjunct-Hoofdbrandmeester. Dit is de eerste officiersrang. Men heeft hierbij een meerjarig traject en men heeft vaak enige ervaring in repressieve brandbestrijding.

 

De 2e route is via zij-instroom, dit wil zeggen de kandidaat heeft een voltooide Bachelor of Masters (HBO/WO) opleiding en gaat vervolgens in 18 (inclusief stage) maanden de opleiding volgen voor brandweer officier. Meestal hebben deze laatste kandidaten weinig ervaring. Na het volgen van de officiersopleiding is er een vervolgopleiding mogelijk voor de hogere rangen. Deze opleidingen zijn meestal gericht op (brandweer) management taken. De brandweerkundige kennis wordt meestal alleen door ervaring verder ontwikkeld.

 

Een 2e probleem wat zich nu voordoet is dat er geen technische vooropleiding meer vereist is voor de kandidaat officier, met bijvoorbeeld een HBO/WO opleiding theologie, verpleegkunde, of economie kan men een volwaardige brandweerofficier worden, de vraag blijft kan je ook als niet technisch geschoold officier brandweerkundig meepraten op dit niveau? Het is ook een gemis dat er geen specifieke HBO/WO opleiding voor Fire-Engineer in Nederland is.

 

Om nu toch te komen tot een aantoonbaar hoger brandweerkundig niveau wil Brandweerkunde TS een basis leggen. Hoe? Samen met het reguliere (brandweer) onderwijs en specialisten, via o.a. workshops en stages. Als je vervolgens brandweerkundigen gevormd hebt, dan dien je dit ook voor belanghebbende kenbaar te maken. Dit kan via de "Tool" van persoonscertificering (ISO/IEC 17024) en registratie in een besloten register.

 

Een register?

 

De Register Brandweerkundige is een persoonscertificering op basis van ISO/IEC 17024 ISO en NEN-EN 45013 deze certificeert personen onder voorwaarden. Een van deze voorwaarden is dat de Register geregistreerde zich bezig houdt met permanente educatie, via een opleidingsinstituut onder specifieke voorwaarden. Een andere voorwaarde is dat de persoon voldoet aan de in het register opgenomen voorwaarden, bijvoorbeeld, een aantal jaren ervaring in het vakgebied, de vereiste vooropleiding enz.. De registratie is tijdelijk en dient periodiek getoetst te worden middels een zogenaamde "profcheck" welke met een positief resultaat dient afgesloten te worden..

 

Een regulier auditeer organisatie zoals bijvoorbeeld Veritas, Underwriters Laboratories, Kema, Loyds etc dient hierbij ingeschakeld te worden ter accreditatie van het register. Indien de kandidaat voldoet aan de gestelde eisen, dan kan er een inschrijving in het register plaatsvinden. Indien de persoon na verloop van tijd niet meer aan de voorwaarden voldoet dan wordt deze uit het register geschrapt. Zij die ingeschreven zijn in het register, zijn een waarborg voor vakmanschap/kwaliteit. Zij zijn gerechtigd om in deze situatie de titel Register Brandweerkundige te voeren. RBK

 

vuur|KvK Zuid Limburg nr.14091546 | BTW nummer: 1568.56.670 | ©2006 Brandweerkunde TS