Brwk logo Brandweerkunde TS

Zuurstofbrand

Zuurstof brand

Zuurstof brandt zelf niet, maar laat brandbare stoffen sneller branden!

Door: TJGS Speetjens

Zuurstof is weer eens in het nieuws gekomen op een vreselijke manier, namelijk bij een brand op een operatiekamer.

Was het wel zuurstof of was het lachgas N2O? We weten het niet zeker, maar voor de brand maakt het niet uit. Beiden zijn enkele of dubbele zuurstof molecuul drager en bevorderen de verbranding heel sterk. Iedere keer weer worden de gebruikers van zuurstof verrast betreffende de felheid en de snelheid van de brandvorm.

 

Het is bekend dat branden met zuurstof in o.a. in een decompressietank, een ambulance, maar ook een van de eerste Apollo capsules, die uitgebrand is en 3 levens eiste, dat de brand zeer fel is en verloopt in vaak wel een fractie van de normale tijd die nodig is voor het verbranden van een hoeveelheid brandbaar materiaal.

Wat betekent dit nu voor de brandbestrijding?

Deze bestrijding komt vaak te laat op gang en is meestal niet effectief. Alleen met een negatieve katalyse blusmiddel is de brand snel genoeg te blussen, dit betekend in de praktijk dat alleen een poederblussing toepasbaar is. Dit kan in combinatie met een speciale blusser gevuld met blusgel "Gel-Tec" genaamd. Dit is een waterhoudende polymerengel welke de patient binnen enkele seconden tegen de zeer felle brand beschermt.

In operatiekamers is men bang voor vervuiling en zal een poederblusser niet snel geplaatst worden. Men denkt vaak dat water uit een brandslanghaspel of sprinkler ook een oplossing is, doch dit is in beide gevallen niet effectief genoeg om een patiënt te redden.

De brandslang biedt wel een mogelijkheid om na het afsluiten van de zuurstof toevoer om secundaire branden te blussen of slachtoffers te koelen.

Een sprinkler heeft een activeringsmethode die te langzaam is om het effect van de brand te beperken, ook de felheid vereist een sprinklerdichtheid die het viervoudige is van een normale brand.

 

Hoe dan wel te beveiligen tegen een zuurstof brand?

 

 

 

 

 

 

Voor bijzondere situaties, en advies is Brwk voor u bereikbaar,  24 uur per dag! Er hoeven geen slachtoffers meer te vallen door zuurstof incidenten.

 

 

 

 

vuur|KvK Zuid Limburg nr.14091546 | BTW nummer: 1568.56.670.B01| ©2006 Brandweerkunde TS